Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

carn

1 Els músculs del cos humà i dels animals.
molsa, massa carnosa d'una persona.
tou, en certes frases. El tou de la cama.
palpís, tou de carn.
molla. La molla dels braços, de les cames, de les cuixes, de les anques, etc. Tenir bones molles, tenir moltes carns, estar gras.
polpa. La polpa dels dits.
carnassa, abundància de carn.
carnussa, abundància fastigosa de carn.
carnatge, tota mena de carn, esp. la que destrossen les bèsties de presa.
carnadura (→), manera d'ésser la carn, quant a la guarició de les ferides. Tenir bona carnadura.
carnús, carn dolenta adherida a la pell d'un animal escorxat.
Cp. carnació: color de les carns d'una persona. Blanc de carnació.

2 La carn dels animals considerada com a aliment.
tall, la carn d'un guisat, per oposició als vegetals, suc, etc. Només li agrada el tall.
morterol, carn capolada en el morter.
carn blanca (del pit de gallina o pollastre)
carn de pèl (de conill, llebre, etc.)
carn de ploma (d'ocells)
carn de llet (d'animals de llet)
salvatgina (de bèstia salvatge, de caça)
porquim, carn de porc.
frescum o frescumada, carn de porc matat de poc.
salaó o salums, carn salada.
xixina, carn picolada o trinxada.
carn magra (sense greix, es diu esp. de la carn de porc)
carn d'olla, olla o bullit, carn bullida amb altres ingredients per a fer el brou de l'escudella.
pellanc, tall de carn.
pelleringa, tros prim de carn en què hi ha molta pell.
carnús, carn mig passada.
carnum, carn passada. Pudor de carnum.
palpís, tros de carn sense os.
carnalatge, carn feta a trossos i salada que serveix de provisió en una nau.
bistec, tall de carn de bou, de vedella, etc.
filet, tros prim de carn o de peix, sense os o sense espines; també, tros de llom del bou, etc.
llenca, bistec (Alc.).
entrecot, tros de carn tallat entre dues costelles.
llonza, tros de carn de moltó, de porc, etc., adherida a una costella falsa.
gadolla, carn introduïda de contraban, a l'època dels burots municipals.

3 (d'un fruit)
drupa
molsa
polpa
bessó, carn d'un fruit de clofolla, especialment de l'ametlla.

4cos, sexualitat.

© Manuel Franquesa i Enciclopèdia Catalana
Enciclopèdia Catalana
Abreviacions